fredag den 6. november 2015

Gæster og valgkaos


Forrige weekend midt i alt rapportskrivningen fik vi besøg af to volontører fra Danmark, der er på en secondary school i Karagwe. Vi havde aldrig mødt pigerne Frederikke og Ida, men når man befinder sig på den anden side af kloden, så betyder det ikke så meget, om man kender hinanden. Vi har været så heldige at have mange gæster i løbet af vores ophold, og der vil endda komme endnu flere. Det er dejligt at dele sine oplevelser med andre, grine og få nye venner. Hernede siger man også at ”en gæst er en velsignelse!”

Lørdag havde vi en dejlig dag, hvor vi fejrede Mette’s 30 års fødselsdag. Vi tog morgenmaden med hen til hendes lille hus, og hyggede hele dagen med souvenirshopping, god frokost og film om aftenen. Vi gjorde vores bedste for at gøre dagen god for Mette, og vi tror nok det lykkedes.



Uheldigvis faldt deres besøg sammen med valget hernede. Søndag d. 25 oktober skulle tanzanierne stemme om præsidentposten og deres lokale regeringsrepræsentant.. Hernede er valg lidt noget andet end en ”fejring af demokratiet”. Allerede weekenden inden havde vi oplevet tåregas i byen, og vi fik af vide, at vi skulle holde os væk fra Bukoba by. Vi tilbragte dagen i huset med film, god mad og hygge på ”terrassen”. (og lyden af kanonslag fra byen…)

Lidt om valget:
Tanzania er en ung republik, der blev oprettet i 1964. Til at starte med var der étpartisystem, men det blev ændret til flerpartisystem i løbet af den sidste del af 1900 tallet. Det førende parti har altid være CCM (Chama Cha Mapinduzi: Revolutionens parti) De har haft regeringen siden republikken blev oprettet, og de har derfor haft rigtig meget magt. Den første præsident Julius Nyerere er meget respekteret og elsket af alle. Han opfattes som landets stamfader. I dag findes der flere partier, men mange er meget små og har ingen indflydelse. Oppositionspartiet er Chadema (Swahili: Forandring), og det har vokset sig stort. Det er svært at sige, hvad partierne står for, da folk ofte bare nedgør modparten. Dog ved vi, at Julius Nyerere var meget inspireret af socialismen, men hvor meget betydning det har i dag, ved vi ikke.
Valget i år har været meget spændende, fordi Chadema har fået så meget opbakning, at de måske kunne vælte CCM. Det har skabt konflikter på begge side. CCM er stædigt, og vil ikke gå af, mens Chadema tror CCM benytter sig af valgsvind. Her i Bukoba vandt Chadema, og vi kan mærke, at mange er glade for det. Da resultatet kom ud nægtede CCM-kandidaten at skrive under på sit nederlag, hvilket selvfølgelig kostede meget opstand. Nationalt vandt CCM, og mange mener, at de er det bedste parti til at lede regeringen.  
Vi prøver at holde os ude af diskussioner, og vi forholder os neutrale. Dog synes vi det er spændende at møde en stat, der fungerer helt anderledes end Danmark. Vi er interesserede, men passer på!

Frederikke og Ida tog hjem tirsdag, efter at have fyldt taskerne med souvenirs og maverne med god mad. Allerede om aftenen dukkede Josephat Mushemba op. Han og hans kone Lea er stifterne af Mushemba Foundation, og de bor i Danmark i Tønder. Josephat tager et par gange om året til Tanzania for at tilse organisationen, og vi var heldige at møde ham. Han tager hjem i dag (Fredag), og vi glæder os allerede til at møde ham og hans familie i Danmark. Han har fortalt os meget om organisationen, ham selv og snakket med os om de udfordringer vi har haft hernede.






I går ankom Lone fra Afrika In Touch, der skal tilse HIV/AIDS projektet hernede. Det er et projekt mellem AIT, MF og DANIDA. Forhåbentlig kan vi komme med på en kigger, og snuse lidt til det arbejde. I aften får vi besøg af volontørerne fra Uganda (Maria, Kristina og Linda), som skal være her indtil tirsdag i næste uge. Vi glæder os helt vildt til at vise dem ”vores” hverdag, og høre om deres oplevelser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar